Повернутися

Робота під час навчання у коледжах і університетах США

Одночасно вчитися в університетах і коледжах США та працювати іноземним студентам зазвичай дуже складно, особливо у перший рік навчання, коли студенти звикають до навантаження і, не секрет, що долають мовний і психологічний бар’єр. Проте, багатьом все-таки це вдається, а зайнятість дозволяє покривати деякі особисті витрати студента, приносить дуже цінний досвід роботи за кордоном, підвищує вартість студента на ринку праці.

высшее образование сша

Плануючи працювати під час навчання та шукаючи роботу, важливо заздалегідь знати види такого працевлаштування та вимоги до них від Департаменту національної безпеки США, Department of Homeland Security. Їхнє строге дотримання дозволить студенту уникнути будь-яких проблем з іміграційною службою.

По-перше, працевлаштування може бути на кампусі університету (коледжу) чи за його межами. У будь-якому разі, на працевлаштування іноземного студента має дати свою згоду designated school official — DSO — відповідальний за роботу з іноземними студентами даного навчального закладу. Якщо DSO дізнається, що студент працює без дозволу на роботу, він повідомить про це через систему SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System), і статус такого студента буде ліквідовано. Це означає, що студент автоматично змушений негайно залишити США, куди йому взагалі можуть не дозволити більше повернутися.

Робота на кампусі (On-Campus Employment)

робота на кампусі сшаУ статусі F-1 студент може почати працювати на кампусі відразу після початку занять, або навіть за 30 днів до навчання. При цьому є ряд вимог до причетності роботодавця до навчального закладу. Дотримання цих вимог контролюється DSO, з ким студент повинен узгодити своє бажання працювати. Свою згоду на працевлаштування DSO показує Листом підтвердження (letter of approval). З цим листом, а також листом від роботодавця, студент має отримати номер соціального страхування Social Security Number (SSN). On-Campus можна працювати не більше 20 год. на тиждень під час навчання або повний робочий день під час канікул — 40 год. на тиждень. Робота не обов’язково повинна відповідати спеціалізації навчання студента (major). Працювати на кампусі можна у будь-який час навчання та аж до закінчення програми.

Робота за межами кампуса (Off-Campus Emloyement) — OPT та CPT

работа во время обучения сшаДілиться на Optional Practical Training (OPT) — вибіркова, добровільна практика; або Curricular Practical Training (CPT) — навчальна практика. Студент має право працювати Off-Campus після закінчення повного академічного року навчання та досягнення певного GPA (середнього балу).

Для отримання форми-дозволу на роботу Form I-766 Employment Authorization Document (EAD) студенту необхідно звернутися до Служби з питань громадянства та іміграції США (U.S. Citizenship and Immigration Services — USCIS), попередньо отримавши рекомендацію на працевлаштування від DSO, сплативши необхідних збір та заповнивши форму I-765 Application for Employment Authorization від USCIS. До отримання EAD студент працювати не має права. EAD дійсний протягом одного року. Після закінчення цього року потрібно отримувати новий дозвіл. Загалом, USCIS висуває багато вимог як до самого студента та його фінансового стану, так і до навчального закладу, для надання студенту дозволу на роботу. За дотриманням усіх цих вимог слідкує DSO, тому його згода є необхідною для отримання EAD.

OPT

Зайнятість Optional Practical Training (OPT) повинна відповідати курсові навчання чи спеціалізації (major) студента і триває не більше 12 місяців для кожного навчального рівня (наприклад, бакалавра, потім для рівня магістра і т.д.). OPT обмежує зайнятість до 20 год. на тиждень під час навчання. Існує два види OPT: Pre-completion OPT (зайнятість до закінчення програми та отримання диплома) і Post-completion OPT (зайнятість після закінчення програми та отримання диплома). Є ряд вимог до строків подачі документів для отримання дозволу на роботу OPT, деталі про які можна знайти у OPT Policy Guidance.

CPT

CPT повинна відповідати спеціалізації навчання (major) студента і має бути невід’ємною частиною його програми навчання. CPT може бути на повний робочий день і не обмежується 20-ма годинами роботи на тиждень під час навчання. Студент, який на певному навчальному рівні пройшов практику CPT саме на повний робочий день, не має права на додаткову практику OPT на цьому ж навчальному рівні. Щоб мати право на CPT, потрібно як і раніше отримати рекомендацію від DSO та нову форму І-20.

Продовження на 24 місяці зайнятості OPT за схемою STEM

продовження дозволу на роботу stem сшаУ травні 2016 року Міністерство внутрішньої безпеки США Department of Homeland Security (DHS) дозволив студентам категорії STEM продовжувати дозвіл на post-completion OPT ще до 24 місяців. Студенти, які входять до цієї категорії — це ті, які закінчують навчання на програмі однієї зі спеціалізацій STEM — science, technology, engineering, mathematics — наука, технології, інженерія, математика.

Продовження практики OPT на 24 місяці можливе лише один раз для одного рівня ступеня (бакалавра, магістра чи доктора). Студент може брати участь двічі у продовженні дозволу на OPT протягом своєї академічної кар’єри (тобто, для всіх своїх ступенів STEM). Щоб взяти участь у програмі вдруге, студент має отримати другий відповідний ступінь у ВНЗ та подавати заявку на продовження під час проходження початкового post-completion OPT. Інколи, як виняток, він може використати для заявки свій ступінь в області STEM, отриманий не раніше, ніж за 10 років до подання заявки. В усіх випадках ступені, роботодавці та ВНЗ мають відповідати конкретним вимогам DHS, про які можна почитати за посиланням.

Серед таких основних умов є наступні:

  • навчання на одній із програм зі списку;
  • проходження практики у роботодавця, зареєстрованого у програмі E-Verify;
  • роботодавець повинен гарантувати, що студент працюватиме мінімум 20 годин на тиждень та пройде навчання на підприємстві.

Використані матеріали:

Коментарі
Відслідковувати URL:

No comments yet. Be the first.
RSS (Opens New Window)